Seyit Onbaşı kimdir?

Seyit Onbaşı

Seyit Onbaşı; Türk asker.

Tam adı Seyit Ali Çabuk’tur.

Eylül 1989’da doğmuş ve 1 Aralık 1939 yılında hayatını kaybetmiştir.

Seyit Onbaşı; Birinci Dünyas Savaşı’nda Çanakkale Cephesi’nde görev yaparken, 215 kiloluk topu kundağına yerleştirmiş ve Birleşik Krallık’a ait olan Ocean Zırhlısı’nı vurmayı başarmıştır.

Seyit Onbaşı’nın Hayatı

Eylül 1889’da Balıkesir’in Havran ilçesine bağlı Manastır köyünde dünyaya gelen Seyit Onbaşı’nın; babasının ismi Abdurrahman, annesinin ismi Emine’ydi.

Osmanlı Ordusu’na katılması 1909 yılında gerçekleşmiştir. Balkan Savaşı’nda da yer alan Seyit Ali, Birinci Dünya Savaşı çıkınca Çanakkale cephesinde topçu eri olarak görev yapmaya başlamıştır.

Müttefik donanması, Çanakkale Boğazı’nı geçip İstanbul’a varmayı amaçlıyordu. Bu sırada Seyit Ali, Rumeli Mecidiye Tabyası’nda görev yapmaktaydı.

18 Mart 1915’te düşman askerlerinin yoğun saldırı gerçekleştirdiği sırasında topları kaldıran vinç parçalanmıştı. Yaşanan bu olay sonrası harekete geçen Seyit Ali, 200 ile 215 kilogram ağırlığında olduğu ifade edilen top mermisini sırtlamış ve kundağa yerleştirmiştir. İlk iki atışta İngilizlere ait Ocean Zırhlısı’na hafif hasarlar vermiş, üçüncü atışta ise ağır bir hasar vermeyi başarmıştır. Gemi yan yatmış ve Nusret gemisinin döktüğü mayınlara çarparak alabora olmuştur. Bu olay sonrası Seyit Ali’ye, “Onbaşı” unvanı verilmiştir.

Seyit Onbaşı’nın kaldırdığı topun ağırlığı 200 ile 2015 kilogram ağırlığında olduğu ifade edilse de, bazı kaynaklar da 276 kilogram olduğu da belirtilmektedir.

Mustafa Kemal, Nisan 1915’te Bigalı köyündeki karargahta Seyit Onbaşı’nı konuk etmiştir.

Seyit Onbaşı, 1918 yılından terhis olmuş ve köyüne dönmüştür. Kömür ve ormancılık üzerine çalışmaya devam etmiştir.

İlk evliliğini Emine Hanım ile yapmış; Ayşe ve Fatma isminde iki kızı olmuştur. Emine Hanım’ı kaybettikten sonra Hatice Hanım ile evlenmiş, bu evliliğinden Ramazan, Abdurrahman ve Osman adında 3 erkek çocuğu olmuştur.

Seyit Onbaşı, Kurtuluş Savaşı esnasında yeniden orduya çağrılmıştır. Ayrıca, 1922 yılında başlayan Büyük Taarruz’da da yer almıştır.

1934 yılında hayata geçen Soyadı Kanunu ile “Çabuk” soyadını almıştır.

Ömrünün son döneminde zeytinyağı fabrikasında hamallık yapmış ve ayakkabı yamayarak geçimini sağlamıştır. 1 Aralık 1939 yılında (50 yaşndayken) zatüre hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Seyit Onbaşı Adına Yapılan Anıtlar

Seyit Onbaşı’nın ölümü sonrası köyüne “Kocaseyit” adı verilmiştir.  Ayrıca, 2006 yılında mezarının bulunduğu yere tüm şehitleri temsilen Koca Seyit Anıtı yaptırıldı.

1996 yılında, Hüseyin Anka Özkan tarafından “mermiyi kaldırdığı anı temsil eden” heykeli yapmış, Çanakkale’ye bağlı Kilitbahir köyü sınırındaki Rumeli Mecidiye Tabyası’nın bulunduğu yere bu heykel dikilmiştir. Fakat heykel, Seyit Onbaşı’nın mermiyi sırtında değil de kucağında taşıdığı şeklinde yapıldığı gerekçesiyle yıkılmış ve 2010 yılında yenisi yerleştirilmiştir.

Seyit Onbaşı’nın ismi Balıkesir-Körfez Havalimanı’na verilmiştir. Ayrıca, ülkemizdeki Seyit Onbaşı ismini taşıyan sokak, park ve okullar bulunmaktadır.

Romanlara Konu Oldu

Seyit Onbaşı, göstediği insanüstü başarıyla romanlara da konu olmuştur. Çanakkale Savaşı’nı konu edinenn çok sayıdaki romanda Seyit Onbaşı’nın başarısı de yer almaktadır. “Tarihe Sığmayan Destan Çanakkale”, “Çanakkale Mahşeri”, “Zulüm Dağları Aşar – Çanakkale İçinde”, “Çanankkale’de Çocuklar da Savaştı”, “Çabakkale Askerine Rütbe Gerekmez” bu eserlerden sadece birkaçıdır.